Časť policajtov v Horlivke sa podriadila ruskému plukovníkovi

14.04.2014 Celý región

Kyjev 14. apríla (TASR) - Skupina proruských aktivistov sa dnes zmocnila policajnej stanice v meste Horlivka na východe Ukrajiny a vymenovala nového náčelníka polície.

Podľa agentúry UNIAN aktivisti pred útokom deklarovali, že žiadajú, aby sa im polícia podriadila a vydala zbrane. Policajtom, ktorí sa pred útokom zabarikádovali v budove, aktivisti údajne pohrozili smrťou, ak sa "do dvoch dní" nepridajú na "stranu národa".

Časť policajtov sa neskôr pridala na stranu proruských aktivistov a podľa UNIAN sa podriadili podplukovníkovi ruskej armády. Muž v maskovacej uniforme sa skupine prebehnuvších horlivských policajtov sám predstavil ako podplukovník ruskej armády zo Simferopola na Kryme a predložil im k nahliadnutiu svoj ruský pas. Súčasne im predstavil nového veliteľa polície v meste.

Doterajšieho veliteľa z budovy vyviedli a odviezli na neznáme miesto. Veliteľ, ako uviedla UNIAN, odmietol zložiť zbraň.

UNIAN s odvolaním sa na blog poslanca oblastnej rady Oleksija Hončarenka informovala, že policajná stanica v Horlivke - ako jedna z mála v Doneckej oblasti - dva dni odolávala náporu proruských aktivistov, pričom za ten čas im nikto neprišiel na pomoc. Útok na policajnú stanicu dnes podniklo 200-250 ľudí vyzbrojených kameňmi, bejzbalovými pálkami, kovovými štítmi a zápalnými fľašami.

Prorusky naladení ľudia sa začali schádzať aj pred budovou mestskej rady v meste Jasinovata v Doneckej oblasti. Podľa miestnych médií sú odhodlaní zmocniť sa budovy útokom.

Podobná situácia je opäť aj v Luhansku, kde skupina proruských aktivistov už obsadila budovu tajnej služby SBU a podľa najnovších informácií sa chce zmocniť aj budovy oblastnej rady.

Budovu mestskej rady v meste Ždanivka dnes podľa agentúry UNIAN obsadila skupina asi 20 ľudí, ktorí na budovu vyvesili zástavu "Doneckej republiky" a deklarovali, že sa k nim pridalo aj vedenie mesta.

Na juhovýchode Ukrajiny dnes podľa gubernátora Doneckej oblasti Serhija Tarutu začal "platiť režim protiteroristickej operácie, ktorej cieľom je ochrana pokoja a poriadku".

Protiteroristická operácia sa začala po tom, ako vypršalo ultimátum, ktoré v nedeľu dalo ukrajinské vedenie separatistom na východe krajiny. Podľa agentúry Reuters separatisti nevyhoveli výzve zložiť zbrane, vzdať sa a opustiť obsadené vládne budovy, čo mali urobiť do dnešnej 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). V prípade, že by sa požiadavke vedenia krajiny boli podriadili, vyhli by sa trestnej zodpovednosti vyplývajúcej zo svojich činov, čo avizoval aj dočasný prezident Oleksandr Turčynov.

Úspechu separatistov a proruských diverzantov v Doneckej oblasti pomohla aj zapredanosť veľkej časti miestnych policajtov, tvrdí na svojej facebookovej stránke vedúci ukrajinského centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk.

Ako dodáva, podľa pôvodných odhadov analytikov malo na obe strany "hrať" asi 70 percent príslušníkov doneckej polície. Podľa Tymčuka sa však vo vypätej situácii posledných dní ukázalo, že kolaborujúcich policajtov, ktorí sú nelojálni ku kyjevskej vláde, je v Doneckej oblasti viac. Proruské sily si ich "kupujú" prísľubmi vyšších miezd, uviedol Tymčuk podľa agentúry Ukrinform.

V súvislosti s týmto stavom v polícii dočasný prezident a predseda parlamentu Oleksandr Turčynov v sobotu odvolal svojím výnosom z funkcie náčelníka polície v Doneckej oblasti Valerija Ivanova.

Strana Vlasť dnes požiadala vedenie ministerstva vnútra, aby do 48 hodín urobilo personálne zmeny v silových štruktúrach na juhu a východe Ukrajiny.

Podľa agentúry Reuters protivládni aktivisti, ktorí sa dožadujú referenda o štatúte svojich oblastí, kontrolujú vládne budovy a strategické zariadenia v mestách Doneck (budova oblastnej rady a oblastné sídlo polície), Mariupol (mestská rada), Luhansk (budova SBU), Makijivka (mestská rada), Horlivka (mestská policajná stanica), Kramatorsk (policajná stanica, mestská rada), Slovjansk (mestská rada, policajná stanica, kontrolné posty na vstupe do mesta), Jenakijevo (mestská rada), Charcysk (mestská rada) a Zuhres (mestská rada). Podľa UNIAN sa k nim dnes zaradila aj Ždanivka, kde aktivisti ovládli budovu mestskej rady.
 

Vyberte región